Kreatin


A kreatin, mint nitrogéntartalmú szerves sav, természetesen megtalálható az emberi testben. Azonban az étrendkiegészítő formájában történő fogyasztása lehetővé teszi a test számára a kreatin kiegészítését. A legelterjedtebb és leggyakrabban használt forma a kreatin-monohidrát.

Pozitív hatások

A kreatin fokozza az adenozin-trifoszfát (ATP) szintjét, amely az energiát szolgáltatja a sejtek számára. Ennek eredményeként növelheti az erőteljes és intenzív fizikai teljesítményt, amely különösen előnyös lehet sportolók és testépítők számára. Ezen felül a kreatin támogathatja az izomtömeg növekedését, az izomregenerációt, valamint csökkentheti az izomláz és fáradtság érzését.

Napi bevitel

Általában javasolt az ún. “feltöltési fázis”, amely során a kreatin adagolása magasabb (kb. 20-25 gramm naponta) az első 5-7 napban. Ezt követően a “fenntartási fázis” következik, ahol az adagot csökkentik (kb. 3-5 gramm naponta). Fontos azonban megjegyezni, hogy a konkrét adagolás és a ciklus hossza lehet egyénenként változó, és a termék csomagolásán található utasításokat célszerű betartani.

Kinek ajánlott?

A kreatin étrendkiegészítők elsősorban azoknak hasznosak, akik olyan intenzív fizikai teljesítményt igénylő sportágakkal foglalkoznak, mint például a súlyemelés, sprint vagy más robbanékonyságot igénylő sportok. Emellett a kreatin étrendkiegészítők hasznosak lehetnek azoknak, akik több izomtömeget, erőt és teljesítményt szeretnének elérni a testmozgás során.

Fontos figyelmeztetés!

Kreatin étrendkiegészítő előtt konzultáljunk orvossal vagy táplálkozási szakemberrel, különösen, ha egészségügyi problémáink vagy gyógyszeres kezelés alatt állunk. A szakember segít elkerülni kockázatokat, és kihasználni a kreatin pozitív hatásait a fizikai teljesítményünk javítása érdekében.