Milyen kompetenciákra van szüksége egy jó IT szakembernek?

Milyen kompetenciákra van szüksége egy jó IT szakembernek?

Ahhoz, hogy valaki jó IT szakemberré válhasson, sok különböző kompetencia, és tudás szükséges. Ennek az az oka, hogy rengeteg különböző területre kell rálátni: mindenhez egyformán érteni pedig egész egyszerűen képtelenség. Mégis milyen érdekes területei vannak az IT-nak, és milyen fontos képességekre kell szert tenni annak érdekében, hogy mi is sikeresek lehessünk?

Emberi kommunikáció képessége

Ha nem tudunk kommunikálni, akkor gyakorlatilag biztosra vehető, hogy nem fogunk tudni csapatban dolgozni. Szót érteni másokkal, megérteni az ügyfél és a csapattársaink igényeit – ez alapvetően fontos elvárás, mely nélkül nem fogunk labdába rúgni.

Megfelelő szakmai kompetenciák

Mindig ügyeljünk arra, hogy a szakmai elvárásokkal tisztában legyünk. Ha UI/UX designerként szeretnénk dolgozni, akkor elengedhetetlen, hogy ismerjük a marketing és pszichológia alapjait, ahogy az is fontos, hogy legyen egy kellő Photoshop tudásunk. Abban az esetben, ha programozóként szeretnénk elhelyezkedni, ismerni kell a különféle programnyelvek specifikációit. Ha rendszergazdaként szeretnénk dolgozni, akkor az IT rendszerüzemeltetés alapjaival érdemes tisztában lenni.

Alapvetően az is fontos, hogy alapszinten rálássunk a többiek munkájára és döntéseinek fontosságára.

Menedzsment és döntéshozatal

Minden szakmai munka komplex és összetett, ráadásul sok a felelősség is. Ennek köszönhetően érdemes a menedzsment alapjaival is tisztában lenni, de az is rendkívül fontos, hogy a vezetőség megértse a pénzügyi beruházásaink és döntéseink jelentőségét, valamint súlyát. Szinte minden IT szakember manapság részt vesz a menedzsment munkájában.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.